EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Muuntokertoimet

Eri polttoaineiden ja yksiköiden vertailu on haasteellista, koska termejä ja mittayksiköitä on suhteellisen paljon. Alla yksinkertaistettuna sekä puun eri mittayksiköiden että eri energianlähteiden keskinäistä vertailua.

Puun eri mittayksiköiden muuntokertoimet

Puun mittayksiköiden välillä käytetään muuntokertoimia vertaamaan yksikköjä toisiinsa. Vertailuarvot ovat keskimääräisiä. Esimerkiksi yksi kiintokuutiometri vastaa noin 2,5 irtokuutiometriä. Vastaavuuden tarkka vaihteluväli on 2,2–2,6 -kertainen. Edelleen esimerkiksi yksi irtokuutiometri vastaa noin 0,40 kiintokuutiota. Vastaavuuden tarkka vaihteluväli on 0,38–0,46 -kertainen.

Puun mittayksiköitä voidaan verrata toisiinsa ja muuntaa niitä litramääriin alla olevien kertoimien mukaisesti. Voit tehdä lisää tilavuuteen perustuvia laskelmia tästä linkistä.

Kiintokuutiometri (m³) vastaa keskimäärin

  • 1,5 pinokuutiometriä
  • 2,5 irtokuutiometriä
  • 1 000 litraa

Pinokuutiometri (p-m³) vastaa keskimäärin

  • 1,67 irtokuutiometriä
  • 0,67 kiintokuutiometriä
  • 670 litraa

Irto- eli heittokuutiometri (i-m³) vastaa keskimäärin

  • 0,6 pinokuutiometriä
  • 0,4 kiintokuutiometriä
  • 400 litraa
Irtokuutiometri (i-m³)Pinokuutiometri (p-m³)Kiintokuutiometri (m³)
10,60,4
1,6710,67
2,51,51

Taulukossa esitetyt verrannollisuusarvot ovat keskimääräisiä.

Eri energianlähteiden muuntokertoimet

Koska eri polttoaineiden energiasisältöjen vertailu ja sisäistäminen on vaikeaa, muunnettaessa polttoaine kilowattitunneiksi on se huomattavan paljon helpompaa. Polttoaineiden vertailu on järkevää siksi, että biopolttoaineen kuten puun lämpöarvon ja energiapotentiaalin voi käsittää tällä tavoin paremmin ja selkeämmin. Biopolttoaineet voivat korvata öljyä kustannus- ja energiatehokkuudellaan.

Alla olevassa taulukossa on biopolttoaineita verrattu muihin energianlähteisiin. Muuntokertoimet taulukossa ovat suuntaa-antavia keskivertolukuja, koska biopolttoaineista saatu energiahyöty vaihtelee laadunvaihtelujen myötä.

Taulukon mukaisesti voidaan laskea, että esimerkiksi yksi pinokuutiometri kuivaa koivupilkettä vastaa energialtaan noin 170 litraa polttoöljyä eli 1 700 kWh.


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
RENEXPO® BiHPower & Energy Africa 2015 Kenya
tcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en