EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Laatu

  

Käytännössä kaikki puulajit ovat erinomaista polttoainetta kuivina, olkoon kyseessä sitten koivu tai mänty. Painoon suhteutettuna eri puulajien sisältämä lämpöenergian määrä on sama. Painoltaan yksi kilogramma koivua antaa määrällisesti lämpöenergiaa yhtä paljon kuin yksi kilogramma kuusta.

Sen sijaan tiheydeltään eri puulajit eroavat toisistaan. Esimerkiksi yksi kilogramma koivua on kooltaan pienempi kuin yksi kilogramma kuusta. Kuusi on Suomessa käytettävistä polttopuista kevein. Myös samoilla puulajeilla on painoeroja puun kasvusta johtuen. Hitaasti kasvanut puu on yleensä painavampaa kuin nopeasti kasvanut puu.

Laadun kriteerit -kuiva ja lämmin puuaines

Polttopuun tärkein laadun ominaisuus on riittävän matala kosteusarvo. Hyvän polttopuun kosteusprosentin tulisi olla  korkeintaan 15-20 % . Mitä kuivempaa se on, sitä paremman energiahyödyn se palaessaan antaa. Puun energia-arvo laskee huomattavasti kosteuden ollessa korkea kuten vastakaadetussa puussa. Lue lisää puun kosteuden vaikutuksesta energiasisältöön tästä linkistä.

Polttopuun palamiskokeita tehtäessä on huomattu, kuinka tärkeää on myö se, että puu on käyttöön otettaessa valmiiksi lämmintä. Lattialämmitystä kannattaa harkita jopa puuvarastokäyttöön, missä se maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Mikäli varasto ei ole lämmitetty, kannattaa poltettava puu tuoda ulkotiloista lämpöiseen ja kuivaan sisätilaan odottamaan käyttöä vähintään vuorokautta ennen. Puun kulutus on tällöin huomattavasti vähäisempää ja puusta saatu energiamäärä maksimaalisen korkea.

Laatustandardit

Myytävälle polttopuulle on luotu omat laatustandardinsa, koska käyttövalmiin puun kauppa on lisääntynyt suuresti. Polttopuun laatuluokittelu on määritelty SFS-EN 14961-5 -standardissa, jossa eri laatuluokat ovat A1, A2 ja B. Myyjän tulee ilmoittaa tuoteselosteessaan myytävän puun laatuluokitus.

 

Kuvassa erittäin hyvää polttopuuainesta.


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
Power & Energy Africa 2015 KenyaRENEXPO® BiHtcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en