EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Mittayksiköt

Kuvan puumäärää voi mitata ja lämpöarvoa määritellä erilaisista näkökulmista, ja sen arvoa verrata muihin polttoaineisiin nähden.

Yksiköt ja lyhenteet

Polttopuun määrä ilmoitetaan yleisesti kiinto-, pino- tai irtokuutiometreinä, joille on käytössä omat lyhenteensä. Kansankielellä irtokuutiota sanotaan myös heittokuutioksi.

On tärkeää sisäistää mittayksiköt, että puukaupassa puhutaan samoista määristä, eikä väärinymmärryksiä pääse turhaan syntymään. Alla mittayksiköt ja niitä vastaavat lyhenteet.

kiintokuutiometri
pinokuutiometrip-m³
irto- eli heittokuutiometrii-m³

Kiintokuutiometri

Puun määrä ilmoitetaan eri tilanteissa eri mittayksiköillä. Kiintokuutiometriä käytetään tilastoissa ja ainespuukaupoissa. Kiintokuutiometri tarkoittaa täyttä puumassaa. Yksi kiintokuutiometri vastaa määrällisesti 1 000 litraa nestettä.

Pinokuutiometri

Pinokuutiometri tarkoittaa puumäärää, joka sopii kehysmitoiltaan 1 metri x 1 metri x 1 metri kokoiseen yksikköön, yhteen kuutiometriin. Käytännössä puumäärä on tiiviisti pinottu, yleensä pilkkeistä koostuva muodostelma.

Irto- ja heittokuutiometri

Pilkkeet ja klapit myydään yleensä irto- eli heittokuutioina. Nimensä mukaisesti puuaines ei ole tiiviisti, vaan löyhästi ja irtonaisesti pakattua.

Lisää aiheesta löydät tästä linkistä.

  

Vasemmanpuoleisessa kuvassa puuainesta pinokuutiometrin verran, oikealla irto- eli heittokuutiometrin verran.

 


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
RENEXPO® BiHPower & Energy Africa 2015 Kenya
tcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en