EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Hakkeen varastointi

Varaston koko ja täyttö

Hakevarasto on syytä sijoittaa mahdollisimman lähelle lämmityskeskusta, mikäli mahdollista. Varaston koko on suoraan verrannollinen kulutukseen ja haketuskertojen määrään vuositasolla.

Varaston olisi hyvä olla niin suuri, että vähintään puolen vuoden polttoainetarpeet mahtuvat helposti siiloon. Käytännössä 3 000 litraa öljyä kuluttanut lämmityskohde tarvitsee 40 kuutiota varastotilaa, kun se lämmitetään hakkeella.

Logistisesti on erittäin tärkeää suunnitella etukäteen varaston mahdollisimman helppo täyttö. Vaihtoehtoja on useita. Varasto voidaan täyttää suoraan hakkurilla puhaltamalla, etukuormaajalla täyttämällä tai lavalta kippaamalla.

Välivarastointi

Aina ei ole mahdollista työstää haketta suoraan polttolaitoksen välittömään läheisyyteen, vaan se joudutaan välivarastoimaan ennen siirtoa lämmityskeskukseen. Polttoaine kuskataan välivarastosta traktorin etukuormaajalla polttolaitokselle. Välivarastona voi toimia esimerkiksi katettu siilo.

Mikäli hake tai muu vastaava biopolttoaine joudutaan säilömään välivarastossa, on lattian ehdottomasti oltava betoninen tai asfaltoitu. Tämä auttaa välttämään epäpuhtauksien kuten hiekan ja kivien joutumista polttoaineen sekaan.

Esimerkkiratkaisuja polttoaineen varastoinnista

Esimerkki 1

  

Maatilan konehallin päähän toteutettu hakkeen päävarasto, josta hake kuljetetaan traktorin etukuormaajalla niin kutsuttuun viikkosiiloon. Varaston lattia on tehty betonista epäpuhtauksien välttämiseksi. Haketus tapahtuu kerran vuodessa.

Esimerkki 2

Rinneratkaisuna maan alle toteutettu hakevarasto sekä pannuhuone. Polttoaineen voi kätevästi kipata traktorin etukuormaajalla suoraan siiloon avautuvasta luukusta.

Esimerkki 3

Kuvassa biolämpölaitos (300 kW), jossa hakevarasto on integroituna samaan rakennukseen.

Esimerkki 4

  

Vanhaan ulkorakennukseen toteutettu polttoainevarasto, joka täytetään suoraan traktorihakkurilla takaseinällä olevasta avattavasta luukusta. Kooltaan varaston tilavuus on 30 m³, ja täyttö tapahtuu kaksi kertaa vuodessa. Varasto soveltuu niin hakkeelle, polttopuulle kuin turpeellekin. Polttoaine annostellaan saavilla viereisessä huoneessa sijaitsevaan stokeripolttimeen.

 

 

 


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
Power & Energy Africa 2015 KenyaRENEXPO® BiHtcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en