EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Laatu

  

Vasemmalla tasalaatuista, laadukasta haketta ja oikealla palakooltaan erittäin vaihtelevaa, huonolaatuista haketta.

Hyvälaatuinen hake määritellään kolmella eri kriteerillä: hakkeen kosteusarvo, laadun tasaisuus sekä palojen koko. Näistä tekijöistä muodostuu hakkeen yleislaatu.

Laadun tasaisuus ja palakoko

Hakkeen kosteusprosentti vaikuttaa puusta saadun lämpöenergian määrään. Sen sijaan tasainen hakelaatu ja oikea palakoko takaavat lämpölaitoksen luotettavan ja häiriöttömän toimivuuden.

Sopiva hakkeen palakoko vaihtelee välillä 5-50 mm. Mitä enemmän runkopuuta haketettava raaka-ainepuu sisältää, sitä tasaisemman laadun ja palakoon hakkeelle pystyy saavuttamaan.

Kosteusarvo

Tuoreen, vastakaadetun puun kosteus on noin 50-60% puulajista ja puunkorjuun ajankohdasta riippuen. Käytännössä yli 55% kosteaa puuta ei kannata polttaa, koska sen energiasisältö on keskimäärin vähäiset 2 kWh/kg, mikä vastaa lämmityskattilan lämpöhäviöitä. 

Puun matala kosteusprosentti tarkoittaa erinomaista energia-arvoa. Kuivassa puussa on lämpöarvoa jopa 4-5 kWh/kg. Jotta hake voidaan määritellä hyvälaatuiseksi, sen kosteuden tulee olla alle 30 %:a

Hake ei pääse homehtumaan alle 30%:n kosteudessa, muista eduista puhumattakaan. Alla listattuna omassa kappaleessaan tarkemmin kostean, huonolaatuisen hakkeen haasteita.

Heikkolaatuinen ja kostea hake

Heikkolaatuinen polttoaine tuo mukanaan monenlaisia ongelmia ja haasteita lämmitykseen. Tällöin ei toteudu se ideaalinen tilanne, että hakelämmittäminen voi nykyaikaisella teknologialla olla helppokäyttöinen ja huoleton lämmitysmuoto jokaiselle meistä.

Alla on koottuna niitä haasteita ja heikkouksia, joihin huonolaatuisen ja kostean hakkeen käyttäminen usein johtaa. Huonolaatuista, homehtunutta haketta käytettäessä on muistettava myös terveysriskitekijä: pölyn hengittäminen on erittäin vaarallista.

 • suuri osa energiasta menee puun kuivattamiseen, pienempi osa itse lämmittämiseen
 • kattilan nokeaminen
 • tuhkan tavanomaista suurempi kertyminen
 • korkeammat päästöarvot
 • takapalovaaran uhkan lisääntyminen
 • ääritapauksessa itsestään palamaan syttyminen
 • polttoaineen holvaantuminen, turha lämpöhäviö
 • säilyvyysongelmat -polttoaineen homehtuminen tai jäätyminen varastossa
 • polttoaineen suurempi kulutus
 • kasvavat kuljetuskustannukset
 • laitoksen lisääntynyt sähkönkulutus
 • erittäin huono lämpöhyötysuhde

Erinomaista hakkeen raaka-ainetta, rankapuuta.

Rankapuuta kuormataan hakkuriin vietäväksi.


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
Power & Energy Africa 2015 KenyaRENEXPO® BiHtcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en