EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Energiapaju

Tuottoisa ja tehokas

Paju on energiatehokas ja tuottoisa peltoenergiakasvi. Sitä voidaan käyttää energianlähteenä kaikissa niissä energialaitoksissa, joissa voidaan polttaa myös muita  biopolttoaineita kuten haketta.

Pajun keskimääräinen kasvunopeus on vuodessa noin 1,5 metriä. Sato korjataan 3-4 vuoden välein. Pajun korjuu tapahtuu talvella, kun kasvu on loppunut, ja paju on pudottanut lehtensä. Kannoista kasvaa kesällä uusia versoja, joten pajua ei tarvitse istuttaa uudelleen.

Hyvin hoidettu pajupelto jatkaa kasvuaan ainakin 25 vuotta. Kun viljely joskus lopetetaan, kannot voidaan murskata normaaleilla maataloustyövälineillä, ja pelto voidaan ottaa välittömästi muuhun maaatalouskäyttöön.

Lyhyesti energiapajusta

  • kasvunopeus noin 1,5 m/vuosi
  • sato 3-4 vuoden välein
  • hoidettuna kasvuaika vähintään 25 vuotta

Tanskan malli

Tanskassa pajun viljely on maan bioenergian tuotannossa vakavasti otettu vaihtoehto. Maan pinta-alasta vain pieni osa on luontaisesti puustoa. Tanska on varannut peltopinta-alaa 50 000 hehtaaria pajun sekä poppelipuun viljelyyn tulevina vuosina.

Suomessa sen sijaan metsiin maatuu vuosittain korjaamatonta puuta niin paljon, että pajun viljely energiaksi ei kuulosta mielekkäältä. Lähtökohtaisesti ensin olisi hyödynnettävä hukkaan maatuvaa puuainesta energianlähteenä.

Energiapajun viljelyoppaan sekä lisätietoa aiheesta löydät linkeistä


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
Power & Energy Africa 2015 KenyaRENEXPO® BiHtcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en