EtusivuBiopolttoaineetBiolämmitysFaktaaPalvelummeOta yhteyttä

Käyttö

Kuvassa vanhan öljykattilan tilalle vaihdettu pellettikattila, johon on integroitu pellettipoltin. Erittäin pieneen tilaan mahtuva, varteenotettava ja edullinen vaihtoehto öljylämmitykselle.

Käyttö keskuslämmityksessä

Pelletti on hyvin monikäyttöinen polttoaine, jota voidaan käyttää keskuslämmityksessä joko pellettipolttimessa tai stokeripolttimessa. Tavallisin omakotitalon pellettilämmitysjärjestelmä on vesikiertoinen keskuslämmitys, jossa on pellettikattila sekä -poltin. Pellettiä voidaan polttaa käsikäyttöisissä tai pohjapurkaimella varustetuissa laitoksissa joko sinällään tai muihin polttoaineisiin sekoitettuna. Esimerkiksi kostean hakkeen seassa se on pakkaskeleillä erinomainen lisäenergian lähde.

Edullisimmillaan biolämmittäjäksi voi päästä yksinkertaisilla toimenpiteillä. Aikaisemmin käytössä olleet lämmityskeskustilat kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää ja muuntaa biolämmitykselle soveltuviksi. Käytössä olleen öljylämmityksen tilalle biolämmitys saadaan vaihtamalla öljykattilan vanhan polttimen tilalle pellettipoltin. Pelletin polttolaitteisto kattiloineen mahtuu erittäin pieneen tilaan.

Pellettivarastoksi voi rakentaa pienen siilon esimerkiksi öljy- tai roskatynnyristä. Siiloa voidaan täyttää suursäkistä muutaman viikon välein kulutuksesta riippuen. Lue lisää pelletin varastoimisesta tästä linkistä.

Pellettipolttimen käyttö

Mikäli pellettiä käytetään keskuslämmityksessä ja sitä poltetaan pellettipolttimella, on sille rakennettava ja suunniteltava varastointiin oma erityinen siilonsa. Polttoaine annostellaan automaattisesti siilosta ruuvikuljettimella polttimelle.

Pellettipolttimen voi asentaa myös useimpiin puukattiloihin ja osaan vanhoista öljykattiloista.  Usein vanhoissa öljykattiloissa on pienehkö vesitilavuus, ja tästä syystä voi joutua laittamaan lisäksi lämminvesivaraajan turvaamaan lämpimän käyttöveden riittävyyttä.

  

Vasemalla vanhaan kaksoispesäkattilaan asennettu pellettipoltin. Kaksoispesäkattilassa on sekä puun että öljyn polttoon varatut omat tulipesänsä.

Oikean puoleisessa kuvassa ruuvi moottoreineen. Ruuvi kuljettaa pelletin polttimelle.

Pellettipoltin on hyvä olla oikeissa säädöissä maksimaalisen hyötysuhteen saavuttamiseksi.

Stokeripolttimen käyttö

Jos keskuslämmityskäytössä on pellettipolttimen sijaan stokeripoltin, pellettiä voidaan käyttää hakkeen tai turpeen ohessa ja varastoida niille suunnitelluissa tilaratkaisuissa.

Pelletti sopii erinomaisesti poltettavaksi myös biolämpölaitosten stokeripolttimissa sellaisenaan ilman minkäänlaisia erityistoimenpiteitä. Ainostaan laitoksen säädöt on muutettava pelletille sopiviksi kuten muidenkin polttoaineiden vaihdon yhteydessä on toimittava. Eri polttoaineilla on erilaiset palamisarvot. Stokeripolttimista löydät lisää tietoa täältä.

Muut käyttökohteet

Pelletillä on erinomainen lämpöarvo, ja tuhkaa siitä ei tule juuri nimeksikään. Pellettiä voidaan käyttää lisälämmönlähteenä myös pellettitakoissa sekä vanhoissa tulisijoissa niihin tarkoitetuilla pellettipolttimilla.

Pellettilämmitys sopii hyvin myös suuremman mittaluokan lämpökeskuksiin, koska pelletti vaatii varastoitaessa hyvin vähän tilaa. Polttoaine on helposti tilattavissa lämmitettävään kohteeseen rekka-autolla.

Kylpylähotelli Päiväkummun pellettilämpölaitos, jonka vierellä sijaitsee polttoaineen varastosiilo. Pelletillä korvataan aikaisemmin polttoaineena käytettyä kevyttä polttoöljyä noin 4 500 MWh vuodessa.

 

 

 


ENREGRENEXPOREGATECCEB
EUBCEBiofuels-2015Bioenergia 2015Agritechnica 2015RENEXPO BucharestACERC
Power & Energy Africa 2015 in Dar-es-Salaam, Tanzania.
Power & Energy Africa 2015 KenyaRENEXPO® BiHtcbiomass2015 The International Conference on Thermochemical Conversion Science
http://kbh.my.gov.cn/http://www.filtechasia.com/en/index.asp
http://www.renexpo-belgrade.com/index.php?id=7&L=1http://www.apbechina.com/index.php?lang=enhttp://www.china-aid.com/en/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.expogr.com/kenyaenergy/index.phphttp://www.expogr.com/kenyaenergy 2017 /index.phphttp://expogr.com/ethiopia/powerenergy/index.phphttp://expogr.com/rwanda/powerenergy/index.phphttp://www.expogr.com/tanzania/powerenergy/index.phphttp://www.silverindustry.cn/en/index.htm
http://www.gehe.cn/index.php?lang=en