Aloittelevan biolämmittäjän opas
Yhteenveto onnistuneen lämmitysratkaisun pääkohdista
Lämmitysratkaisun valinta ja mahdollisen lämpölaitoksen rakentaminen tai hankinta vaativat asiaan perehtymistä, jotta lopputuloksena on toimiva ja käytännöllinen kokonaisuus. Seuraavien pääkohtien avulla on helpompaa lähteä tekemään omaan tilanteeseen soveltuvaa yksilöllistä suunnitelmaa sekä ratkaisuja.
Pientalojen lämmitysjärjestelmien valinta . Tee päätöksesi tiedon, ei mielikuvien perusteella http://www.biohousing.eu.com/heatingtool/default.asp?lang=fin
Arvio lämmitysjärjestelmän uusimistarpeesta
- Ilman asiaan perehtymistä ei kannata välittömästi lähteä uusimaan vanhaa lämmitysjärjestelmää kokonaisuudessaan, vaan järkevästi arvioida, mitä vanhasta järjestelmästä voi hyödyntää. Vasta tarpeen vaatiessa vanha kannattaa korvata täysin uudella järjestelmällä.
- Lue lisää aiheesta tästä.
Arvio vuotuisesta energiankulutuksesta, sen kehityksestä sekä tehon tarpeesta
- Tee laskelmia kiinteistön energiankulutuksesta, tehon tarpeesta arkikäytössä sekä kovimmilla pakkasilla. Suunnittele ratkaisuja pidemmälle tulevaisuuteen. Kustannustehokkuusnäkökulmasta mahdollisia varauksia tulevaisuudensuunnitelmille kannattaa tehdä ajoissa.
- Tehon tarpeesta ja kulutuksesta löydät lisää tietoa täältä.
Polttoaineen hankinta, varastointi ja käsittely lämmityskohteessa
- Polttoaine tulee saada hankituksi kohtuullisen edullisesti ja huolettomasti; varastointi ja käsittely tulee olla suunniteltu etukäteen turhan työn ja kustannusten välttämiseksi. Maapohjaan on muistettava kiinnittää huomiota erityisesti silloin, kun polttoainetta liikutellaan isohkoilla koneilla.
- Lisää tietoa polttoaineen hankinnasta ja logistiikasta löydät täältä ja tietoa varastoinnista täältä.
Lämmitysjärjestelmän kokonaissuunnittelu, laitevalinnat ja sijoitus
- Suunnittele lämmitysjärjestelmä ja toiminta kokonaisuutena huolellisesti ja käytä eri vaihtoehtojen selvittämiseen aikaa. Tutustu biopolttoaineita käyttävien kokemuksiin ja vieraile eri polttolaitoksilla mahdollisuuksien mukaan. Internetistä löytyy paljon tietoja ja keskustelufoorumeita. Suhtaudu asioihin kriittisesti ja etsi todellisuuteen pohjaavaa asiatietoa. Älä usko kuulopuheita ja uskomuksia, vaan tee omat johtopäätöksesi itse.
- Lämmittäjien omakohtaisia käyttäjäkokemuksia voit lukea täältä, tietoa eri polttoainevaihtoehdoista täältä ja selvyyttä laitevalintojen tekemiseen täältä.
Rakennussuunnitelma ja kustannusarvio
- Muista, että mitä paremmin voit hyödyntää vanhaa, valmiina olevaa rakennuskantaa, sitä edullisemmaksi lämmityslaitoksen rakentaminen tulee.
- Esimerkkejä kannattavuuslaskelmista voit lukea tästä.
Rakennuslupa ja paloviranomaisen lausunnot
- Viranomaisia kannattaa lähestyä ajoissa. Heiltä saa hyviä ohjeita ja apua jo laitoksen suunnittelun alkuvaiheessa.
- Lämpökeskuksen paloturvallisuuteen voit tutustua tästä.
Mahdolliset investointituet hankkeelle
- Valtiolla on energiapolitiikan nopeista käänteistä huolimatta joitain porkkanarahoja fossiilisista polttoaineista luopuville lämmittäjille. Mahdollisuudet tukiin kannattaa selvittää oman lämpökeskusprojektin kohdalta. Muista myös, että lämmitysmuoto on suuri kiinteistön arvoon vaikuttava tekijä.
Lämpölaitoksen rakentaminen
- Pyri tekemään mahdollisimman paljon itse, mutta jätä luvanvaraiset työtehtävät kuten sähkö- ja putkityöt ammattimiehille. Mikäli et pysty osallistumaan itse rakentamiseen, voit toimia esimerkiksi putkimiehen apulaisena tai rakennussiivoojana -ja säästät euroja.
- Mahdollisten kierrätysmateriaalien käyttäminen projektin eri vaiheissa alentaa kustannuksia huomattavasti. Esimerkiksi käytettyjä palo-ovia ja ikkunoita sekä muita rakennustarvikkeita on tarjolla eri kierrätyskeskusten ja -kanavien välityksellä.